Een dilemma met diepere bodem

Naast het dilemma of we dit weekend de viering in Nijmegen of die in Arnhem bijwonen of toch maar beide, lezen we zaterdag 6 juli dat Jezus door het ongeloof in zijn thuisstad Nazareth geen wonderen kan verrichten. Het wordt daarom de “zondag van de kracht in zwakheid” genoemd.

Sinds 1984 is 7 juli bovendien de “Internationale Dag van Vergiffenis.” Is er een link met de Evangelielezing te leggen?

Het Evangelie vertelt hoe Jezus op ongeloof en hoon stuit in zijn vaderstad, als hij op de sabbat onderricht geeft in de synagoge. ‘Hij is toch die timmerman? … En wonen zijn zussen niet hier bij ons?’

Het is haast onmogelijk om deze woorden te lezen zonder de erbij horende honende toon. Jezus kan in Nazareth haast geen wonderen verrichten en is daar zelf ‘stomverbaasd’ over.

Het gezegde “een profeet is in eigen land niet geliefd” vindt in deze Evangelielezing zijn oorsprong. Kon Jezus zijn stadgenoten hun ongeloof vergeven? Het Evangelie zegt daar niets over. Toch is dat een vraag die zich opdringt op de ‘Internationale Dag van Vergiffenis.’ Voorganger Pastoor Scheltinga zal hier aandacht aan besteden.