10 JAAR DRIEKONINGENZEGEN

Voor de tiende keer verzorgt de OK Kerngroep Nijmegen de Driekoningenzegen voor de Oud-katholieke kerken en een aantal zusterkerken.

De zegen in de vorm van een sticker wordt jaarlijks in de viering van Epifanie gewijd en uitgereikt. Aan de zegen is een collecte verbonden voor een project naar keuze voor dak- en thuislozen, dichtbij of veraf.

De Driekoningen zegen is een oude traditie die voornamelijk in het zuidoosten van ons land bekend is. Rond Driekoningen trok een priester langs de huizen en zegende ze. Met krijt werd  het jaartal en C+M+B geschreven: Christus Mansionem Benedicat , in het Nederlands: Christus zegene dit huis. De letters samen zijn ook de eerste letters van de namen van de drie Koningen; Caspar, Melchior en Balthazar. Gecombineerd met het tijdstip waarop dit plaatsvond werd de jaarlijkse huiszegen de Driekoningenzegen genoemd.

De achterliggende gedachte is dat als je zegen vraagt voor je huis en voor wie er binnen treedt en uitgaat, je gelukkig mag zijn dat je een huis hebt en kunt helpen minder gefortuneerden te ondersteunen.

De stickers worden tegen kostprijs verzonden. Voor parochies die nog niet meedoen en belangstellenden zijn er nog stickers beschikbaar. Bestellen kan via: okknijmegen@live.nl