KLOKKENLUIDER TEGEN DE HEBZUCHT

In de Oud Katholieke viering van zaterdag 4 november zullen de gebaande paden verlaten worden. De algemeen aanvaarde interpretatie van het bekende verhaal van de drie knechten die talenten kregen zal door Lector Bas Meisters ter discussie gesteld worden.

Het verhaal vertelt over een heer die op reis gaat. Hij geeft zijn drie knechten respectievelijk vijf, twee en één talent.(de waarde van één talent bedroeg indertijd bijna 24 kilo zilver)    De eerste twee verdubbelen het kapitaal. De derde begraaft het talent en geeft het bij diens thuiskomst terug aan zijn heer. Deze wordt woedend en verstoot de derde knecht.

De traditionele uitleg stelt dat elk mens zijn talenten moet benutten. Maar is dat werkelijk waar dit verhaal over gaat? Door de tekst in de historische context te plaatsen komt een ander inzicht naar boven. De laatste knecht die zijn talent begraaft is eigenlijk een klokkenluider die de hebzucht aan de kaak stelt. Met deze interpretatie staan we meteen in de actualiteit waar hebzucht en eigenbelang de boventoon voeren.

Gedurfd? Gewaagd? Wie weet. De Oud-Katholieke kerk herdenkt dit jaar dat ze 300 jaar geleden een eigen weg moest inslaan en vinden. De laatste tijd staat er een nieuwe lichting Oud-Katholieke priesters op die mét Extinction Rebellion de barricade beklimmen. En ook door vraagtekens te plaatsen bij aanvaarde Bijbelinterpretaties belandt men soms op onverwachte plaatsen.

Voor wie over dit alles wil napraten is er na afloop koffie en thee.

Oud-Katholieke Viering zaterdag 4 november 19.00 uur, Dagkapel van de Dominicuskerk, ingang Groenewoudseweg Voorganger pastoor Scheltinga, overweging lector Bas Meisters