Aswoensdag Parochiekerk Arnhem

ASWOENSDAG IN DE OUD-KATHOLIEKE KERK

Maar liefst drie kerkgenootschappen zullen op woensdag 14 februari om 19.30 betrokken zijn bij de Viering van Aswoensdag in de Oud-Katholieke Kerk. Voorganger is de Oud-Katholieke priester Victor Scheijde, maar ook de Evangelisch-Lutherse Gemeente Arnhem en de Anglican Chaplancy zullen in deze Viering participeren.

Aswoensdag is jaarlijks een bijzonder moment. Het markeert het begin van de veertigdagentijd, de 40 dagen voor Pasen. Traditioneel is dit een periode van inkeer en bezinning. Vroeger werd in deze periode gevast, tegenwoordig krijgt dit een meer eigentijdse en persoonlijke invulling.

De Viering van Aswoensdag begint met de verbranding van de palmtakken die vorig jaar met Palmpasen zijn uitgereikt. Gelovigen die dat willen kunnen hun palmtakken meenemen en in de kerk aanbieden. De as wordt vervolgens gebruikt bij het asritueel in de viering.

De aanwezigen kunnen kiezen voor een askruisje op hun voorhoofd of met as bestrooid worden.

De drie kerkgenootschappen die  bij deze viering samenwerken  houden hun vieringen in de Oud-Katholieke kerk in Arnhem. Het zijn zelfstandige kerken met hun eigen liturgie en invulling.