Goede Week Parochiekerk Arnhem

We bereiden zich voor op de Goede Week en Pasen. Het kerkelijk hoogtepunt van het jaar. Beginnend met de Palmzondagmatinee op zondag 24 maart om 14.00 uur. Dan volgen Witte Donderdag, Goede Vrijdag, de Paaswake en eerste Paasdag.

Op Palmzondag begint de Goede Week met de wijding en uitreiking van de Palmtakken in de feestelijk rood aangeklede kerk. De intocht in Jeruzalem wordt gevierd. Halverwege de viering verandert de kerk van rood naar paars en wordt het lijdensverhaal gelezen. Dit gebeurt door drie personen. Het is altijd een indrukwekkende gebeurtenis. Na afloop is er een nazit met koffie en thee in de naastgelegen Kloostergang. De Palmtakken neemt men mee naar huis en worden traditioneel thuis aan het kruisbeeld gestoken.

Op Witte Donderdag is de viering om 19.30 uur. De viering van Witte Donderdag is eigenlijk alles samengevat wat we met Pasen vieren. De gebeurtenissen bij het laatste avondmaal vormen de blauwdruk van onze vieringen. Aan het einde van de mis wordt de altaarruimte ontruimd.

Een lege kale kerk roept bij sommigen een gevoel van ontreddering op. De Godslamp wordt gedoofd. Het tabernakel, de ziel van een katholieke kerk, is leeg en staat open. Of je wilt of niet, je wordt meegezogen in het verhaal dat zich 2000 jaar geleden afspeelde. Je hart stroomt over van de leegte.

Goede Vrijdag wordt het lijden en sterven van Jezus aan het kruis herdacht. Men komt samen in een sobere gebedsdienst. Wie wil kan een (meegebrachte) bloem of steen bij het kruis leggen. De klokken worden niet geluid. Het orgel zwijgt. De kruisverering op Goede vrijdag is een collectief moment van bezinning in de puurste vorm. Daar kan geen Passion op tv of in concertzaal tegenop.

Op Paaszaterdag begint om 21.00 uur de Paaswake. Aan het Paasvuur wordt de Paaskaars ontstoken en in de donkere kerk naar binnen gedragen. Ook de kaarsjes van de aanwezigen worden aangestoken. Met het doorgeven van het vuur komt het licht. Halverwege de viering wordt het orgel weer bespeeld, luiden de klokken en wordt de verrijzenis van Christus gevierd. Na afloop van de Viering is er ontmoeting in de Kloostergang bij koffie of thee en paasbrood en wenst men elkaar Zalig Pasen.

De volgende ochtend, Eerste Paasdag is de Hoogmis van Pasen om 10.30 uur. De Hoogmis met wierook en bellen. We zeggen van onszelf wel eens: “zo traditioneel als het moet maar zo modern als het kan.” We hebben hier een mooie middenweg in gevonden.’ Na afloop is er voor wie wil koffie, thee en wat lekkers.

Kerkelijk gezien is  de Goede Week een heftige week. De aanloop, het verraad, het lijden en sterven en de opstanding. Het verdriet en de vreugde hebben altijd al geïnspireerd. In de Goede week hebben de vieringen in de Arnhemse Oud- Katholieke Kerk  een oecumenisch karakter. Naast de Oud-Katholieken participeren ook de Anglicanen en de Evangelisch-Lutherse Gemeenschap Arnhem in de vieringen.

Programma Goede week

Oud-Katholieke Kerk Arnhem

Adolf van Nieuwenaarlaan 3

6824 AM Arnhem (Molenbeke)

24 maartPalmpasen14.00- 15.15 uurViering, aansluitend koffie
28 maartWitte Donderdag19.30- 20.30 uurViering
29 maartGoede Vrijdag19.30- 20.30 uurGebedsdienst
30 maartPaaswake21.00- 22.30 uurViering aansluitend koffie
31 maartPasen10.30- 11.30 uurHoogmis van Pasen, aansluitend koffie